Deze week verscheen in Cobouw het artikel ‘Samen innoveren in snelkookpan’. Daarin beschrijft journalist Peter de Lange het doel en het proces van onze BIK Challenge, waarin 5 woningcorporaties 8 consortia uitdagen om met de slimste en meest energiezuinige renovatie-oplossing te komen voor een van hun wooncomplexen. Hieronder enkele quotes en de link naar het hele artikel.

‘‘Als je partijen bij elkaar brengt in een ‘pressure cooker’ rond een uitdagende vraagstelling, en je maakt alle expertise beschikbaar, dan lokt dat innovaties uit’’, zo quote Peter de Lange Mechteld Bakkeren, projectleider van het project Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking (BIK).

Ferry van Wilgenburg (procesbegeleider tijdens de BIK Challenge) voegt daaraan toe: “Bij een gewone aanbesteding speelt geld de hoofdrol en heb je te maken met twee partijen die elkaar wantrouwen. Hier is het euro-aspect eruit gehaald. Beide partijen mogen zonder verplichtingen in elkaars keuken kijken. We prikkelen marktpartijen om méér te bieden dan de corporaties vragen. Het is goed mogelijk dat een consortium zegt: label A kan ook nul-op-de-meter worden.’’

Peter de Lange bevroeg ook de deelnemers, waaronder André Hehemann, innovatiemanager bij Van der Leij Bouwbedrijven: “Hier zitten we gelijktijdig aan tafel: de corporatie, en alle deelnemers aan het consortium. De ervaring leert dat er dan innovaties en andere werkmethoden ontstaan, andere oplossingen.”

Nieuwsgierig naar het hele artikel? U leest het hier.

Reacties op dit artikel niet mogelijk.

Deel met een vriend