Onlangs begeleidden we Bouwbedrijf Tuin Zijpe en hun partners bij hun ketensamenwerking. De doelstelling was het ontwikkelen en schaalbaar maken van een energieleverend concept voor gestapelde bouw. De ketensamenwerking was hierbij heel belangrijk, om vroegtijdig met partners gezamenlijk het concept te ontwikkelen. Met een EPC-waarde van -1.4 levert het pand dat het resultaat is energie terug: een opbrengst die op deze manier nog niet eerder is vertoond. Welke lessen leerden deze ondernemers van dit proces?

Moniek Tuin (Bouwbedrijf Tuin Zijpe): “Als bouwend ontwikkelaar hebben wij niet alle kennis en kunde in pacht. Daarom is op een aantal vlakken ondersteuning noodzakelijk om met een goed team de ideeën concreet te maken. Ons team bestond uit Gebr. van ’t Hek, BITB Projects, Bouwbedrijf Tuin Zijpe, Installatiebedrijf Feenstra en van Goor en Vincent Gilling architectonische vormgeving.”

Alle kennis en expertise aan tafel
“Het voordeel van de samenwerking is dat we vroegtijdig in het proces alle benodigde kennis en expertise aan tafel hadden. Zo konden we gezamenlijk een integraal concept ontwikkelen dat ook nog eens opschaalbaar en toepasbaar voor andere projecten zou zijn.”

Waarom nog standaard bouwbesluit bouwen als na 2020 energieneutraal bouwen de norm is?

“Met name de investering van tijd, flexibiliteit en geduld van alle partners maakte dat we gezamenlijk stappen hebben gezet. Het argument dat energieleverende appartementencomplexen niet haalbaar zijn en er geen markt voor is, was voor ons een belangrijke drijfveer om aan te tonen dat het zeker wel kan. En dat is gelukt ook: 1 februari 2017 starten we definitief met de bouw!”

Theorie versus praktijkervaring
Door een bouwteam samen te stellen met personen welk heel praktisch en andere weer heel theoretisch denken en doen, hebben we een perfecte balans gevonden tussen deze twee aspecten. Zo zijn onder andere zonnepanelen in de gevel toegepast om te besparen op de afwerkingskosten in de gevel. En er is gekozen voor een slimme dimensionering van de warmtepompen en buffervaten.”

Het kennisniveau neemt toe
“Interessant leerpunt is dat we door vroegtijdig samenwerken veel hebben bespaard op het plan en externe adviseringskosten. Een procesbegeleider die alle kennisgebieden kan overzien werkt versnellend. Wanneer je werkt in de keten heb je (bijna) alle kennis aan tafel. Bijkomend effect is dat er veel kennisuitwisseling tussen partijen en personeel onderling is. Hierdoor neemt het kennisniveau in eigen huis ook toe.”

Praktische tips
“Onze tips voor andere ondernemers die een concept in ketensamenwerking willen ontwikkelen zijn:

  • Werk binnen de ketensamenwerking met open begroting.
  • Benut elkaars expertise en besteed veel tijd aan optimalisatie van het idee en/of concept.
  • Kijk naar de marktontwikkelingen en realiseer een integraal concept dat duurzaam is qua
    bouwmaterialen, installaties, gebruik en indeling.
  • Durf open en eerlijk naar elkaar te zijn en ‘domme’ vragen te stellen!”
Bouwen aan Integrale Ketensamenwerking (BIK) is een project van de Kamer van Koophandel in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het is in 2013 gestart in het kader van het innovatiebeleid van de provincie. Doel: MKB-ondernemers uit de bouwsector in Noord-Holland helpen om succesvol samen te werken in de keten en nieuwe business te genereren uit de verduurzaming van woningen en gebouwen. Het project is nu afgesloten, in deze gratis ePublicatie leest u ondernemersverhalen en alle geleerde lessen.

Reacties op dit artikel niet mogelijk.

Deel met een vriend